Algemene startersformaliteiten horecazaak

Wie een horecazaak wil beginnen moet een reeks algemene startersformaliteiten vervullen.

 

KBO-registratie


Wanneer je een zaak wilt opstarten, moet je je registreren bij de KBO (Kruispuntbank van Ondernemingen),
waar je een uniek ondernemingsnummer krijgt.
Hiervoor kun je terecht bij een ondernemingsloket, dat al dan niet tegen betaling ook andere zaken voor jou in orde kan brengen.

Klik hier voor de lijst van erkende ondernemingsloketten.

Bekijk onderstaand verhelderend filmpje.

 

In dit document lees je waarom het van groot belang is dat je gegevens correct in de KBO staan.

Terug naar inhoudstabel.

Btw–tarieven

De btw is een belasting op goederen en diensten.  De tarieven zijn afhankelijk van de soort goederen en diensten.
De volledige uitleg over het btw-stelsel vind je hier. 

Schrijf je in bij de controledienst van de btw op de plaats waar je zaak gevestigd is.

Terug naar inhoudstabel

Sociaal verzekeringsfonds

Sluit je aan bij een erkend sociaal verzekeringsfonds voor zelfstandigen.
Doe dit ten laatste op de dag van de opening en ten vroegste zes maanden voor de opening.

Terug naar inhoudstabel

Ziekteverzekering

Sluit je aan bij een ziekenfonds of wijzig je statuut als je al aangesloten bent.

Terug naar inhoudstabel

Verplichte verzekering voor burgerrechterlijke aansprakelijkheid van de uitbater 

Als horeca-uitbater draag je een risicoaansprakelijkheid omdat je een inrichting hebt die toegankelijk is  voor het publiek. Dat je zaak eventueel slechts ‘beperkt’ toegankelijk is voor het publiek, bvb. omdat je werkt met inkomgeld, lidmaatschap, enz., is hierbij van geen belang.

Deze aansprakelijkheid houdt in dat je verantwoordelijk bent voor brand en ontploffing, ook indien je geen enkele schuld treft. 
Men noemt dit de objectieve aansprakelijkheid van de exploitant, namelijk de publiek- of privaatrechtelijke persoon die een inrichting uitbaat, al dan niet als eigenaar.

Deze aansprakelijkheid moet gedekt worden door een bijzondere verzekeringspolis, doorgaans ‘de verplichte verzekering van de burgerrechtelijke aansprakelijkheid  van de uitbater bij brand en ontploffing’ genaamd.
Het is de taak van de burgemeester om na te gaan welke inrichtingen in zijn gemeente verzekeringsplichtig zijn en of ze effectief wel verzekerd zijn. 
Om de controle te vergemakkelijken maken de verzekeraars, vanaf de onderschrijving van de polis, in principe automatisch een attest over aan de gemeente waar de inrichting zich bevindt.

O.a. de volgende inrichtingen uit de horecasector zijn verplicht deze verzekering af te sluiten:

  • dancings, discotheken en alle openbare gelegenheden waar gedanst wordt. Hieronder vallen ook de openluchtbals.
  • restaurants, frituren en drankgelegenheden wanneer de totale voor het publiek toegankelijke oppervlakte minstens 50 m² bedraagt. Ook de openluchtinrichtingen zoals terrassen zijn hierin inbegrepen.
  • de logiesverstrekkende bedrijven (hotels, B&B’s, pensions, motels).

Terug naar inhoudstabel

Wat te doen bij het stopzetten van je zaak

Hier vind je alle info over wat je moet doen bij het stopzetten van je zaak.

Breng daarnaast ook Stad Brugge op de hoogte via een mail naar werkenondernemen@brugge.be 

Terug naar inhoudstabel

Interessante links

Start | Agentschap Innoveren en Ondernemen
www.horecavlaanderen.be/starters

Zoek je begeleiding in je start-up of wil je vooraf toch liever je idee eens pitchen bij de juiste personen?
Dit kan via

  • Turbo : Brugs netwerk voor ondermingszin

  • Start&Go

    ondersteuning voor (pre)startende en groeiende ondernemingen in West-Vlaanderen. Ben je reeds aangesloten bij Start&GO? Vraag je 200 extra credits ter waarde van 200 euro aan via https://www.brugge.be/aanvraag-premie-start-go

    Opgelet, deze 200 extra credits geven we enkel aan ondernemers uit Brugge.

Wil je begeleiding of info over financiering bij het opstarten of verder uitbreiden van je zaak?

MicroStart biedt maandelijks 2 online sessies aan, telkens de eerst en de derde dinsdag van de maand om 14u.

- 1e dinsdag: ik word zelfstandige, de voorbereiding, de start, de begeleiding

3e dinsdag: financiering aanvragen bij microStart, hoe werkt het?

Neem zeker een kijkje op volgende link microSessies

Of neem contact op: welcome@microstart.be

Terug naar Ik start een horecazaak