Flavour (Food surplus and LAbour, the Valorisation Of Underused Resources)

Projectleider
Komosie vzw (BE)

Projectpartners
Stad Brugge, Panier de la Mer (FR), Vives Hogeschool, Marjon Bussines School Plymouth University (UK), Milieu en werk vzw(BE), Stad Mechelen (BE), Brighton & Hove Food Partnership (UK), Feedback Global (UK)

Budget
Totaal projectbudget: 4.330.155,00 euro.
Aandeel stad Brugge: 446.775,9 euro
Subsidie: 268.065,54 euro (60%) ERDF

Periode
01/09/2018-30/09/2022

Doelstellingen FLAVOUR

Stad Brugge i.s.m. partners wil inzetten op:
- De reductie van voedseloverschotten
- Toegang geven tot gezond voedsel voor mensen in nood
- Mensen met afstand tot de arbeidsmarkt werkervaring laten opdoen.

Pilootproject: het voedseldistributieplatform
Het voedseldistributieplatform werd opgestart in samenwerking met de diensten leefmilieu en sociale economie.
Het platform verbindt lokale spelers, coördineert het ophalen en verdelen van voedseloverschotten in Brugge en creëert nieuwe sociale tewerkstelling.

Verder werken met 'Foodlab'
De Stad kon dankzij Food Smart Cities For Development een Brugs foodlab opzetten en de voedselstrategie 'Bruggesmaakt' uitbouwen. Deze voedselstrategie werd opgebouwd rond stadslandbouw en korte keten maar ook rond voedselverlies. FLAVOUR werkt hier verder aan.

Meer informatie over Flavour en de projectpartners.
Meer informatie over Interreg 2 zeeën.

Download de FLAVOUR brochure

Update januari - mei 2021:

Ophalen en verdelen van voedseloverschotten
In juni 2020 is het distributieplatform van start gegaan met het ophalen en verdelen van voedseloverschotten.

Er zijn 3 doelgroepmedewerkers aan de slag.

Bij wijze van steekproef werd er per maand telkens een week geselecteerd en de leveringsbonnen van de ophalingen per winkel werden geanalyseerd. Met een korrel zout mag je er van uit gaan dat wekelijks gemiddeld 1.500 kg opgehaald werd.
FUSIONS (EU project) berekende dat 1 ton voedselverlies gelijk staat aan 3,2 ton CO2 uitstoot (FUSIONS, 2015, p157).
Omgerekend van januari t.e.m mei 2021 betekent 31,5 ton vermeden voedselverlies ongeveer 67,2 ton CO² winst.

Tussen januari en mei 2021 werden voornamelijk voedseloverschotten opgehaald bij: Albert Heijn, Aldi Assebroek, Aldi Sint Kruis, Aldi Sint Pieters, Bioplanet, Carrefour Bpark, Carrefour Sint Andries, Colruyt Assebroek, Colruyt Sint Pieters, Delhaize Sint Kruis, Mowi, Okay Loppem.


De organisaties van het distributieplatform in Brugge kunnen ingedeeld worden in 3 categorieën naar gelang hun activiteit ivm voedseloverschotten:
1) Organisaties die voedseloverschotten verdelen: sociale kruidenier, afhaalpunt, bedeling aan huis (De Kaba, Sint Vincentius Huize Fotini, Sint vincentius Steenbrugge, Sint Michielsbeweging Agape, Integraal, OCMW Oostkamp)
2) Organisaties die voedseloverschotten verwerken voor een doelgroep van buitenaf: sociaal restaurant en soepcafé (Poverello, Open Balie, Pas Partout Sobo, Sint Pieters Eet, Soepcafé Peterselie, Kantel, Zeebrugge buurtwerk, Ecoswinkel, ’t Sas inloophuis en nachtopvang)
3) Organisaties die voedseloverschotten in huis verwerken voor bewoners (Sock, Mensa)

Contactinformatie