Arma: the Art of Reading in the Middle Ages

 

ARMA EU website

Projectleider
National and University Library of Slovenia

Projectpartners
Europeana Foundation, Universiteitsbibliotheek Leiden, Manuscriptorium Nationale Bibliotheek Tsjechië, Bibliothèque nationale de France, Staatsbibliothek zu Berlin, The Hunt Museum en stad Brugge (bibliotheek)

Budget
Totale projectkost: 699.539euro
Aandeel stad Brugge: 97.795euro
Subsidie: 73.346,25euro (75%) CEF

Periode
01/10/2020 tot 15/08/2022

Doelstellingen project en projectactiviteiten

Het project ‘The art of reading in the Middle Ages’ wil het belang van middeleeuwse leescultuur als vorm van Europese verbondenheid in de kijker zetten door gedigitaliseerde middeleeuwse handschriften samen te brengen op Europeana en een representatieve selectie educatief te omkaderen via een online redactioneel portaal. Het centrale thema middeleeuwse leescultuur gaat dieper in op hoe verschillende groepen (monniken, studenten, aristocratie, religieuze groepen) boeken gebruikten, zowel collectief als individueel. Dit thema laat samenwerking toe overheen de verschillende collecties ongeacht taal of inhoud.

Activiteiten Brugse bibliotheek:

- een relevante corpus samenstellen uit de eigen collectie.

- deze collectie als digitale objecten ter beschikking stellen op Europeana via het IIIF protocol, inclusief aanpassing van de eigen metadata (bv vertaling Engels, aanpassing aan Europees datamodel).

- een publiekswerking realiseren rond deze stukken naar verschillende doelgroepen (o.a. onderzoek, onderwijs, algemeen publiek).

- het projectonderdeel publiekswerking naar het algemene publiek coördineren voor het consortium.

Het project sluit inhoudelijk en technisch aan bij het spoor waar de bibliotheek nu reeds op werkt. De bijkomende capaciteit kan versterkend werken naar het Vlaams subsidieproject MMMONK (Middeleeuwse Monastieke Manuscripten - Open - Netwerk - Kennis) en de eigen werking toe.

Het is een mooie opportuniteit om de collecties op een internationaal platform te tonen en dit uitzonderlijke Brugs erfgoed onder de aandacht te brengen van een internationaal wetenschappelijk en breed publiek. Dit draagt ook bij aan de internationale uitstraling van Brugge als erfgoedstad in het algemeen.

Het is een mooie kans om een netwerk uit te bouwen met internationale partners van niveau en de eigen kennis verder te ontwikkelen en de werking op een hoger niveau te tillen.

Meer informatie over CEF.
Meer informatie over Europeana.
Meer informatie over ARMA

 

Contactinformatie