Beleidsvisie PV-installaties (zonnepanelen) bij panden met erfgoedwaarde en/of in een erfgoedcontext

Stedelijke visie

Het beleid van de Stad Brugge is gebaseerd op 3 kernideeën:

  • Het stimuleren van een inhaalbeweging inzake groene energie
  • Het behoud van de erfgoedwaarde
  • Bewaking van de balans tussen erfgoed en duurzame energie via vergunningsplicht.

Hieronder leest u een toelichting van deze 3 elementen.

Stimuleren van inhaalbeweging inzake groene energie

Het Klimaatplan van de Stad Brugge maakt duidelijk dat er een grote inhaalbeweging nodig is op vlak van duurzame energie, zowel collectief als privaat. Het stadsbestuur neemt dan ook de basishouding aan dat PV-installaties in een erfgoedcontext mogelijk zijn.

Behoud van de erfgoedwaarde

Brugge is een erfgoedstad op wereldniveau. Het beleid blijft dan ook rekening houden met de erfgoedkwaliteiten en de erfgoedbeleving. Aan de hand van duidelijke, vooraf bepaalde, beoordelingscriteria wordt de impact van de PV-installatie op de erfgoedbeleving beoordeeld. Deze beoordelingscriteria verduidelijken wat er bedoeld wordt met ‘zichtbaar vanop het openbaar domein’ en maken ook een onderscheid tussen het hoofdgebouw (meestal met grote erfgoedwaarde) en bijgebouwen (waarvan de erfgoedwaarde vaak beperkter is). Enkel waar de impact te groot is volgens deze criteria, zal een PV-installatie niet kunnen toegestaan worden.

Behoud van de vergunningsplicht

De nieuwe beleidsvisie zorgt dus voor een nieuw evenwicht tussen erfgoed en duurzame energie. Om dit evenwicht te kunnen behouden blijft het in Brugge – in tegenstelling tot de Vlaamse regelgeving – verplicht om voor een PV-installatie in een erfgoedcontext of op een pand met erfgoedwaarde een omgevingsvergunning te krijgen vooraleer je de installatie laat plaatsen.

 

Praktisch

Als u een PV-installatie wil laten plaatsen op een gebouw met erfgoedwaarde of in een erfgoedcontext, hebt u een omgevingsvergunning nodig vooraleer de werken uitgevoerd worden. 
Hou rekening met een behandelingstermijn (tussen de aanvraag en de start van de werken) van een 4-tal maanden voor een aanvraag die kan vergund worden volgens de nieuwe beoordelingscriteria. Via volgende link kunt u alle info vinden over hoe u een omgevingsvergunning kan aanvragen: https://www.brugge.be/indienenomgevingsvergunning

U kunt dit uiteraard combineren met andere ingrepen in één aanvraag.

Link: 
Kaart met aanduiding vastgesteld onroerend erfgoed en beschermingszones-unesco.

Beoordeling van de aanvraag

We spelen in op een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid door het principe voor wat – hoort wat uit te werken met kwaliteitsvoorwaarden bij een vergunning. Zo zullen we aansturen op een esthetische vormgeving (legpatroon, kleurbepaling van de cellen) en samen kijken naar de best mogelijke opties waaronder zelfs de meest recente technieken in de vorm van zonnedakpannen.

Om een objectieve beoordeling en een inschatting van de haalbaarheid op voorhand mogelijk te maken worden in deze nieuwe beleidsvisie een aantal beoordelingscriteria vastgelegd als aanvulling op de bestaande stedenbouwkundige voorschriften.

Stelregel voorzijde

Voor dakvlakken aan de voorzijde van een pand – de rechtstreeks uitgevend op het openbaar domein (straten, reien/waterlopen, parken en pleinen) – blijft zichtbaarheid vanop het openbaar domein een aspect waar rekening mee gehouden wordt. De Stad Brugge liet door de Universiteit Gent een kaart maken waarmee die zichtbaarheid kan beoordeeld worden. Als uit deze kaart blijkt dat de installatie bij een normale beleving van het openbaar domein niet zichtbaar zal zijn, zal de installatie kunnen vergund worden.

Let op: een hoekpand kan twee of meer dakvlakken hebben die rechtstreeks uitgeven op het openbaar domein.

Deze technische datalaag is op dit ogenblik enkel bruikbaar voor specialisten. Er wordt gewerkt aan een meer toegankelijk format op termijn

Stelregel achterzijde

Voor dakvlakken aan de achterzijde van een pand of van een bijgebouw wordt het aspect ‘zichtbaar vanop het openbaar domein’ niet langer beoordeeld. PV-installaties zijn hier dus principieel mogelijk. Door deze dakvlakken in te zetten kan Brugge een inhaalbeweging maken op vlak van duurzame energie.

Hierbij geldt wel één uitzondering: geeft het achterste dakvlak rechtstreeks uit aan een straat, reie/water, park of plein, dan worden de beoordelingscriteria voor voorste dakvlakken toegepast.

Stelregel specifieke beschermde panden en bijzondere situaties

In bepaalde specifieke gevallen zullen de beoordelingscriteria niet zomaar kunnen toegepast worden.

Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat het pand beschermd is als monument of ligt in een beschermd stadgezicht zodat het advies van het Vlaams agentschap Onroerend Erfgoed ook een rol zal spelen bij de beoordeling.

Het kan ook voorkomen dat de dakvlakken niet eenvoudig kunnen gecategoriseerd worden als voorste of achterste dakvlak (bijvoorbeeld bij een hoeve die dwars op de straat ingeplant is).

In deze specifieke situaties zal het College beslissen aan de hand van een concrete, gemotiveerde beoordeling van de impact door de omgevingsambtenaar die zich hiervoor laat bijstaan door het deskundig advies van de stedelijke erfgoedconsulenten.

 

Wettelijk kader vergunningsplicht en vaktermen

Vergunningsplicht

In de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening van de Stad Brugge worden de mogelijkheden om PV-installaties te plaatsen op panden in een erfgoedcontext of met erfgoedwaarde beperkt.

  • Er is een verplichting om een omgevingsvergunning aan te vragen zodat de impact op de erfgoedbeleving van de Stad kan ingeschat worden (art. 6, § 2).
  • Er is een verbod op het plaatsen van zonnepanelen of zonneboilers die zichtbaar zijn van op het openbaar domein (art. 24, § 2).

Vaktermen

  • Erfgoedwaarde: gebouwen die opgenomen zijn in de Inventaris van het Bouwkundig Erfgoed. Dit omvat ook de gebouwen die als monument beschermd zijn of gelegen zijn in een beschermd stadsgezicht.
  • Erfgoedcontext: gebouwen die gelegen zijn in de Brugse binnenstad of in de dorpskernen van Lissewege of Dudzele.

Contactinformatie