Bodemzorg Christus-Koning: veelgestelde vragen

Wat is de grootte van het boorgat?

Het boren gebeurt met een speciale grondboor. Het gat is maximaal 30 cm diep en 10 cm breed.

Hoe lang duurt een staalafname?

Het totale bezoek voor een staalafname neemt een 20-tal minuten in beslag.

Is er een risico bij een staalafname?

Neen. De staalafname brengt geen gevaar voor de gezondheid met zich mee. De staalafname gebeurt door medewerkers van het labo van de Stad Brugge volgens de standaardprocedure.

Dragen de personen die de staalafname doen beschermende kledij?

Neen, zij die de staalafname doen, dragen gewone kledij.

Kan er schade ontstaan aan het gazon door de staalafname?

Een staalafname hoeft niet in het gazon te gebeuren, maar kan ook bijvoorbeeld in een border.

Als de staalafname in het gazon gebeurt, zal dit heel plaatselijk even te zien zijn. Na korte tijd groeit het gras opnieuw aan.

Wordt er een onderscheid gemaakt tussen een moestuin of een siertuin?

Als er een moestuin aanwezig is, dan gebeurt de staalafname bij voorkeur in de moestuin.

Wat kost de staalafname en de bodemanalyse voor de bewoner/eigenaar?

De bewoner/eigenaar moet niets betalen voor de staalafname en de bodemanalyse. De stad draagt de kosten voor beide ingrepen.

Wat gebeurt er als er cyanide gevonden wordt in het bodemstaal en de bodemsaneringsnorm overschreden wordt?

Indien blijkt dat er verhoogde waarden aan cyanide gevonden worden, dan wordt de betrokken bewoner/eigenaar daar zeker over ingelicht en wordt er samen met de OVAM gekeken welke stappen moeten genomen worden.

Als de concentratie lager is dan de bodemsaneringsnorm, dan zal er normaal geen verdere actie nodig zijn.

Worden de bewoners/eigenaars op de hoogte gebracht van de resultaten?

Na de staalafname, analyse en interpretatie van de resultaten van het bodemstaal uit de tuin wordt de betrokken bewoner/eigenaar op de hoogte gebracht via e-mail of brief. Dit zal voor de zomer van 2022 gebeuren.

Kan zowel de eigenaar als de bewoner/gebruiker zich kandidaat stellen?

Ja, dat kan. Als de eigenaar niet-bewoner zich kandidaat stelt dan brengt de eigenaar de huurder op de hoogte dat hij zich kandidaat heeft gesteld, en omgekeerd. Zo vermijden we dubbele aanvragen voor hetzelfde pand.

Is er verplichting tot deelname?

Neen, men is niet verplicht om aan dit onderzoek deel te nemen. De Stad biedt deze mogelijkheid aan.

Kun je als bewoner/eigenaar zelf bepalen waar je de staalafname wenst: voortuin, tuin achteraan, tuin zijgevel?

Men mag een voorkeur uitspreken. De definitieve keuze gebeurt door het team dat de staalafname doet.

Waarom komt men nu plots met dit onderzoek voor de dag? Moeten we ons zorgen maken?

Neen, men hoeft zich geen zorgen te maken. De Stad biedt deze mogelijkheid tot staalafname aan, als dienst aan de bewoners die mogelijks bezorgd zijn. Het is een gelegenheid om de toplaag van de tuin te laten onderzoeken op de aanwezigheid van cyanide.

Waarom vinden de staalafnames plaats in dit gebied?

In dit gebied zijn er in het verleden een paar voorvallen geweest waarbij de aanwezigheid van cyanide werd ontdekt en waar er mogelijks bezorgdheid over is. Lees meer hierover op deze website bij ‘Bodemzorg in Christus-Koning: Meten is weten’ – een historische verontreiniging.

Moet je als bewoner/eigenaar thuis zijn als er een staalafname gebeurt?

Iemand moet aanwezig zijn om de onderzoeker toegang te geven tot de tuin. Deze persoon blijft ook aanwezig tijdens de staalafname. Dit mag ook een familielid of buurman zijn, mocht de bewoner/eigenaar verhinderd zijn.

Waarom gebeurt er geen staalafname van de onverharde grond van elk pand?

De bewoners/eigenaars maken zelf de keuze of ze al dan niet willen deelnemen en een bodemstaal willen laten analyseren.

Waarom worden er geen stalen afgenomen in verharde tuinen, opritten ?

Het boren gebeurt enkel in de onverharde bodem. Het doel van deze metingen is om burgers extra bevestiging te kunnen geven over de veiligheid van het spelen en het kweken van eigen voedsel in de tuin.

Wie doet die staalafname?

Deze gebeuren door medewerkers van het Brugse stadslabo die werken volgens de standaardprocedure.

Hebben de personen die de staalafname doen een legitimatiebewijs?

Ja, de personen kunnen hun identiteit bewijzen door middel van een legitimatiebewijs. Zij vragen enkel toegang tot de plaats waar de staalafname moet gebeuren.

Wat zijn de verschillende stappen in deze aanpak?

    • De geïnteresseerde bewoners/ eigenaars schrijven zich in en stellen zich kandidaat voor een bodemanalyse.
    • De geselecteerden worden op de hoogte gebracht van de datum van de staalafname. Wie niet geselecteerd is, wordt ook op de hoogte gebracht.
    • Op de dag van de staalafname komt een medewerker langs om de staalafname uit te voeren.
    • De stalen worden naar het labo gebracht dat erkend is voor de analyse op cyanide.
    • Het labo analyseert het bodemstaal en laat de resultaten weten aan de betrokken stadsdienst.
    • De stadsdienst interpreteert de resultaten en maakt de resultaten bekend aan de bewoner/eigenaar.

Wat gebeurt er met de resultaten van het onderzoek?

De bewoner/eigenaar wordt op de hoogte gebracht van de analyseresultaten. De resultaten van alle staalafnames worden uitgewisseld, bijvoorbeeld met de OVAM en geëvalueerd (indien er een verhoogde cyanide-waarde wordt vastgesteld). In overleg met de OVAM wordt bekeken of en welke verdere stappen er moeten genomen worden indien de concentratie aan cyanide hoger is dan de bodemsaneringsnorm. Mogelijk wordt een bodemsaneringsdeskundige aangesteld, indien het nodig is om verder bodemonderzoek te doen.

De resultaten van de analyses zullen eventueel openbaar gebruikt worden (bijvoorbeeld onder de vorm van een kaart van de wijk waarbij met een kleurencode de punten aangeduid worden waar de staalafnames uitgevoerd zijn) steeds zonder vermelding van naam en adres.

Wat doet de Stad bij wegwerkzaamheden?

De Stad analyseert in elk geval altijd de bodem op vervuiling, en dus ook op cyanide, bij wegwerkzaamheden met grondverzet (de grondverzetsregeling legt vast wat er moet gebeuren als er wegwerkzaamheden zijn en hoe de bodemmaterialen kunnen gebruikt worden).

Waarom wordt het bodemstaal op cyanide geanalyseerd?

De aanwezigheid van cyanide is (naast teer) een typisch fenomeen in geval van bodemverontreiniging op en soms rond de terreinen van oude gasfabrieken. Dit is niet alleen in Brugge zo maar ook in de omgeving van andere gassites in Vlaanderen.

Enkel de aanwezigheid van cyanide wordt in het bodemstaal onderzocht. Er worden geen andere parameters onderzocht.

Welke waarde heeft deze staalafname en analyse?

De staalafname en analyse maken geen onderdeel uit van de procedure van een bodemonderzoek (oriënterend of beschrijvend bodemonderzoek) zoals bepaald in de bodemwetgeving. Het resultaat van de staalafname is indicatief. Wel gebeurt de staalafname met een boor die gebruikt wordt voor bodemonderzoeken op dezelfde wijze als een bodemsaneringsdeskundige dit zou doen (volgens de standaardprocedure). Het labo dat de analyse doet is erkend voor de parameter cyanide. Deze meting heeft geen juridische waarde en de Stad draagt geen aansprakelijkheid met betrekking tot de juistheid van de analyses.

De resultaten van de metingen worden niet individueel vermeld in de databank van de OVAM. Dit betekent dat, wanneer een bodemattest wordt aangevraagd voor de onderzochte adressen, de resultaten van dit indicatief bodemonderzoek niet vermeld worden op het bodemattest dat de OVAM aflevert.

Stel dat er cyanide in het bodemstaal zit, moet de bewoner/eigenaar zijn grond saneren en opdraaien voor de kosten?

Op vandaag zijn er geen indicaties dat er een probleem is. De staalafname gebeurde in de toplaag van de bodem. Er werd geen bodemstaal genomen van de diepere ondergrond.

Bij de start van de campagne was het de bedoeling om, indien zou blijken uit de resultaten van de analyses dat er verhoogde waarden aan cyanide gevonden werden in de bodem (hoger dan de bodemsaneringsnorm), met mogelijks verontreiniging door cyanide, dat dan in overleg met de OVAM bekeken zou worden welke stappen konden genomen worden.