Ouderavond "Als Kleine Kinderen Groot Worden"
- Hoe kan je je kind verstandig leren omgaan met alcohol?
- Hoe kan je voorkomen dat je kind tabak of drugs gaat gebruiken?
Heb je kinderen tussen 10 en 15 jaar en heb je vragen over roken, alcohol of drugs? Dan is deze vorming iets voor jou! Ook al ervaar je dat niet altijd zo, als ouder heb je heel wat in huis om je tieners te helpen een gezonde keuze te maken.
Aan de hand van filmpjes en voorbeelden biedt deze interactieve avond tips en tricks om met je kind in gesprek te gaan, op de manier die het beste bij jou past. Over alcohol en andere drugs praten én grenzen stellen biedt je als ouder de grootste kans om ervoor te zorgen dat je zoon/dochter geen drugs gebruikt of verstandig omgaat met alcohol.
Let wel: er wordt geen productinformatie gegeven. Dit kan wel als een aparte
ouderavond georganiseerd worden.
Praktisch:
- Prijs: gratis
- Duur: 2.5 uur (incl. pauze)
- Voor wie: (groot)ouders met 10- tot 15-jarige kinderen
- Aanvragen: preventiedienst
- Locatie: de school of de Vrijwilligerscentrale (Kraanplein 6)
Educatief theater Join(t) Us voor jongeren /oudereditie
Een editie voor de ouders van het educatief theater Join(t) Us voor het secundair onderwijs.
Cannabis is en blijft de meest gebruikte illegale drug, ook bij jongeren. 13,4 % van alle 12- tot 18-jarigen heeft in 2017-2018 cannabis gerookt, zo blijkt uit de VAD-leerlingenbevraging . De eerste joint wordt meestal opgestoken tussen de leeftijd van 15 en 16 jaar.
Verschillende jongeren in Brugge gaan tijdens de schooluren kijken naar het educatief theater Join(t) us. Dit toneelstuk heeft als doel het gesprek met jongeren te starten over cannabis en andere drugs, waarbij de nadruk ligt op de invloed ervan op relaties. Deze activiteit kadert binnen het drugbeleid van de school, waarbij er aandacht is voor drugpreventie en -educatie.
Omdat preventie op school meer slaagkans kent als ook de ouders dezelfde boodschap geven, organiseert Stad Brugge een voorstelling specifiek voor ouders en andere volwassenen. Deze voorstelling als ouder bijwonen biedt een aanleiding om ook zelf met je zoon/dochter in gesprek te gaan over dit thema, zonder dat het een beladen sfeer kent.
Het goede nieuws is namelijk dat uw kind blijft waarde hechten aan uw mening. U heeft wel degelijk invloed op hoe uw kinderen omgaan met tabak, alcohol en cannabis. Tieners waarderen het dat ouders grenzen stellen en met hen praten over deze thema’s. In de brochure 'Als Kleine Kinderen Groot Worden' vindt u alvast enkele tips: http://www.vad.be/assets/als-kleine-kinderen-groot-worden-brochure (gedrukte versie verkrijgbaar na de voorstelling of via de preventiedienst).
Na de voorstelling worden enkele tips toegelicht door De Opvoedingswinkel en de coördinator van het lokale drugbeleid van Stad Brugge. U vindt er ook verschillende informatiebrochures.
Ook wanneer uw kind niet naar het theater gaat kijken met zijn of haar school, bent u welkom op deze voorstelling.
Praktisch:
- Wat: educatief theater Join(t) us voor ouders, leerkrachten en andere volwassen geïnteresseerden. Kinderen zijn niet toegelaten.
- Prijs: gratis
- Datum:
- Programma:
- 20.00: start voorstelling
- 20.50 uur: einde voorstelling, korte pauze met drankje
- 21.05 uur: enkele tips over hoe je nu verder aan de slag kan
- 22.00 uur: einde
- Meer info: de preventiedienst.
Brochures
Sommige folders bevatten vooral productinformatie en geven een aantal antwoorden op vaak gestelde vragen aan De DrugLijn over die producten. Andere folders gaan in op het ‘omgaan met drugs’ bijvoorbeeld als ouder van een experimenterende tiener.
- Als kleine kinderen groot worden. Een handige gids over alcohol, tabak en drugs voor ouders van tieners
- Mijn kind en drugs. Meest gestelde vragen.
- Drugs en urinetesting. Een folder voor ouders.
- Drugs en de wet. De meest gestelde vragen.
- Recht op antwoord: kinderen, drugs en de wet.
- Wegwijs voor ouders en opvoedingsfiguren bij vragen over middelengebruik. Nuttige diensten en organisaties
- Reeks meest gestelde vragen over: alcohol, cannabis, antidepressiva, lachgas, slaap- en kalmeringsmiddelen, cocaïne, speed, heroïne,
- gamen, stoppen, iemand helpen bij stoppen, zwangerschap en combigebruik
Praktisch
- Prijs: gratis
- Aanvragen: preventiedienst
- Downloaden: https://www.vad.be/materialen
Ben je ouder, heb je een vraag rond drugpreventie en heb je op deze pagina nog geen antwoord gevonden? Contacteer de preventiedienst!
Heb je een andere opvoedkundige vraag ? Contacteer de opvoedingswinkel.
Heb je vragen over drank, drugs, pillen of gokken? Op zoek naar informatie of documentatie? Op zoek naar hulp? Of een eerste advies?
De DrugLijn helpt je graag op weg. Anoniem, objectief en zonder te oordelen of veroordelen. Je krijgt steeds een antwoord op maat. Je kunt de druglijn bellen op 078 15 10 20 of skypen, mailen en chatten via de website www.druglijn.be.
In Brugge kan je ook terecht bij het Drugs Expertise Team. Dit team ondersteunt eerstelijnsdiensten, geeft advies, doet screening en indicatiestelling, en leidt toe tot gespecialiseerde gezondheidszorg in geval van (een vermoeden van) een illegale drugproblematiek bij minder- en meerderjarigen. Het DET is bereikbaar op 050 44 77 77.
Contactinformatie
-
Preventie
Preventiedienst Blinde Ezelstraat 1 8000 Brugge
- Vandaag gesloten
- Morgen gesloten
Contactpersonen
-
- Iris Maertens
- +3250448068/li>
- iris.maertens@brugge.be