De Brugse klimaat- en milieuschepen Minou Esquenet stelt op dinsdag 19 maart 2019 de Brugse voedselstrategie voor op Rezero Barcelona. Tijdens een lezing geeft ze uitleg over Bruggesmaakt (de duurzame voedselstrategie), de handleiding voor duurzame voeding op evenementen en het project rond vermindering van voedselverlies in de zorgsector.
De huidige klimaatverandering heeft ook een grote impact op de voedselvoorziening. Stad Brugge werkte daarom een duurzame voedselstrategie uit met als titel ‘Bruggesmaakt’. Rezero Barcelona nodigde Stad Brugge uit om, naar aanleiding van de diverse projecten die binnen ‘Bruggesmaakt’ kaderen, goede praktijken rond voeding en voedselverlies internationaal te delen.
Rezero Barcelona is een organisatielid van Zero Waste Europe dat projecten en beleid voor afvalpreventie en verantwoorde consumptie promoot, in samenwerking met economische en sociale entiteiten.
Bruggelingen betrekken bij Brugge, eetbare stad
De totaalstrategie ‘Bruggesmaakt’ werd ontwikkeld in het Food Smart Cities for Development project. Stad Brugge ondertekende daarbij ook het Milaan Urban Food Policy Pact. Het Urban Food Policy Pact is een internationaal pact voor de ontwikkeling van een duurzaam en eerlijk stedelijk voedselsysteem, ondertussen al ondertekend door 182 steden. Er is ook veel aandacht voor de kennisuitwisseling tussen de steden.
De Brugse voedselstrategie is gericht op volgende speerpunten:
- korte keten
- stadslandbouw en stadstuinieren
- voedselverlies tegengaan
- fairtrade
De stad betrekt hierbij zoveel mogelijk Bruggelingen. Het Brugs Food Lab is daarvoor het perfecte platform, een netwerk van ondernemers, publieke actoren en verenigingen die streven naar een meer duurzaam voedselsysteem voor de Bruggelingen en de bezoekers van de stad.
Het Food Lab werkte mee de voedselstrategie uit en organiseert verschillende acties om Brugge in de kijker te plaatsen als eetbare stad, met aandacht voor lokale (biologische) productie waar niets verloren gaat.
Project voedselverlies in de zorg
Ook het project rond voedselverlies in de zorg mag op belangstelling rekenen in het buitenland.Verschillende zorginstellingen zoals AZ Sint-Jan, AZ Sint-Lucas, vzw de Kade, campus Het Anker en Rudderstove (centrale keuken OCMW Brugge) screenden grondig het voedsel dat dagelijks niet wordt opgegeten en zochten naar oplossingen.
Om de gevonden oplossingen te delen met andere zorginstellingen, werd een handleiding opgesteld om ook zelf aan de slag te gaan om voedselverlies te vermijden.
Schepen Minou Esquenet is blij dat Brugge als voorbeeldstad het woord mag nemen op Rezero Barcelona: “Brugge en kwalitatief voedsel, dat is de perfecte match. We zijn niet alleen een stad met creatieve chefs, gastronomische restaurants, Kookeet en andere leuke foodfestivals, en scholen als Spermalie en Ter Groene Poorte op ons grondgebied, ook vele labelhouders van Handmade in Brugge zitten in de voedingssector.
Het is mooi dat wij dus in dat domein, waar we toonaangevend zijn, voluit kiezen voor duurzaamheid. Dat we daarbij inzetten op de zorgsector, leunt eveneens perfect aan bij onze ambities om een innovatieve zorgstad te zijn.”