Korte Keten

Korte Keten Brugge

Om voedselkilometers en een negatieve klimaatimpact te beperken, zet de landbouw steeds vaker in op korte-keten-voorziening. Dergelijke initiatieven kunnen heel divers ingevuld worden: een landbouwer die een hoevewinkel start, een afhaalpunt voor groenten vers van bij de boer, … Wat korte keten echter steeds typeert, is het direct contact tussen producent en consument, zonder tussenschakel.

Ook Brugge trekt de kaart van de korte Keten. Een overzicht vind je hier.

Korte Keten Regio Brugge

Sinds enkele jaren werken de Provincie West-Vlaanderen, RESOC Noord-West-Vlaanderen en de 10 steden en gemeenten van het arrondissement Brugge samen rond het thema ‘korte keten’.

De korte keten-kaart Noord-West-Vlaanderen bijvoorbeeld bundelt bestaande informatie over hoeves met thuisverkoop, restaurants met lokale producten en afhaalpunten van ‘buurderijen’ (groep burgers die rechtstreeks bij lokale boeren koopt), voedselteams, markten, imkers, landbouwbedrijven volgens het CSA (Community Supported Agriculture)-principe of met zelfpluk, hoevepicknicks en voedselcoöperatieven uit de regio Noord-West-Vlaanderen.

Korte Keten Hub

De beleidsgroep ‘Korte Keten regio Brugge’ en het Brugs Food Lab merkten op dat landbouwers uit de regio Brugge op zoek zijn naar korte-keten-afzetmarkten voor hun producten. Consumenten en handelaars zijn op hun beurt op zoek naar mogelijkheden om gemakkelijk lokale producten te kopen.

Daarom werd door de provincie West-Vlaanderen, met steun van het Vlaams Programma voor Plattelandsontwikkeling (PDPO III) en alle steden en gemeenten van het arrondissement Brugge, beslist om een strategisch plan voor het ontwikkelen van korte keten hub(s) voor de regio Brugge op te maken, een mooie basis om verder te werken aan korte-keten-distributie in Brugge.

 

 

 

 

Contactinformatie