Markante bomen: Witte paardenkastanje - Pastoor Van Haeckeplantsoen

Wetenschappelijk naam

Aesculus hippocastanum

Nederlandse naam

Witte paardenkastanje

Standplaats

Pastoor Van Haeckeplantsoen

Oorspronkelijk was dit de binnentuin van een in 1911 gebouwd herenhuis. Het huis werd in de jaren 1960 met enkele andere buurpanden afgebroken om plaats te maken voor appartementsgebouwen.

Aanvankelijk waren er plannen om de binnentuin om te vormen tot parkeerruimte, maar in 1981 kocht het stadsbestuur dit gebied en knapte het op.

Het parkje werd in 1983 in gebruik genomen dankt zijn naam aan de legendarische onderpastoor van Sint-Jacobs en de kapelaan van de Heilige Bloedkapel.

Algemene info

Witte paardenkastanje is een boom uit de Balkan en kan tot 30 meter hoog worden.

De boom is in het voorjaar gemakkelijk te herkennen aan de uitbundige bloeiwijze met grote witte pluimen. In de herfst is de boom te herkennen aan de glanzend bruine kastanjes in hun dikke groene schillen.

Witte paardenkastanjes worden door hun majestueuze omvang vaak gebruikt voor brede lanen of als parkboom.

Vermoedelijk plantjaar

1915

Omtrek

367 cm

Bijzonderheden

De boom dateert van de eerste aanplanting van de aanleg van de tuin in de jaren 1911 – 1920.

De noot van de paardenkastanje of wilde kastanje is niet eetbaar zoals bij de tamme kastanje vanwege een zeer uitgesproken bittere smaak en een lichte toxiciteit. De boom vindt zijn naamgeving doordat de Turken gekookte kastanje gaven aan paarden die leden aan paardenhoest.

Kastanje verwijst naar het feit dat vruchten lijken op die van de tamme kastanje maar eigenlijk zijn ze geen familie van elkaar.