Het Minnewaterpark is een belangrijk park voor veel Bruggelingen, maar ook voor de internationale uitstraling van de stad. Na veertig jaar is het park aan een herinrichting toe.
Brugge telt heel wat parken. Het bijzondere aan het Minnewaterpark is dat het ook grenst aan de Vesten. Het is voor vele toeristen de toegang tot de stad. Vele bezoekers genieten van het park en jaarlijks vinden er in de zomer enkele festivals plaats: Feest in ’t Park en Cactusfestival.
Start werkzaamheden en kostprijs investering
Schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem: “Na meer dan veertig jaar – de laatste heraanleg dateert van 1979 - is het park aan een herinrichting toe. We werkten een voorstel uit voor de heropfrissing van het park.”
Bij akte van 9 augustus 1974 werd de Stad eigenaar van het 1,55 hectare grote terrein. Op 29 augustus 2024 zal het park dus 50 jaar in de handen zijn van de Stad. De aankoopsom bedroeg in die tijd 21 miljoen Belgische frank of 525.000 euro.
“We plannen de start van de heraanleg van het park na de zomer. We investeren 662.356,83 euro. Het meest bekende park van Brugge krijgt dus een nieuw ontwerp en opwaardering met respect voor het verleden. Het was tijd om de paden er te vernieuwen en opnieuw waterdoorlatend te maken en er komt zicht vanuit het park op het water”, zegt schepen Mercedes Van Volcem.
Inspraak en overleg
Burgemeester Dirk De fauw: “In totaal ontvingen we zestig reacties die we kunnen samenvatten in zeven belangrijke hoofdpunten die de leidraad vormen in het ontwerp.”
De zeven belangrijkste hoofdpunten waren:
• Vernieuwen paden: de buurt signaleerde plasvorming en dus een slechte afwatering van de paden. Die zullen worden vernieuwd.
• Nieuw wandelpad naar het Minnewater: een nieuw pad brengt meer sociale controle voor het gedeelte van het park. Het pad kan de zone meer aantrekkelijk maken. Het pad geeft meer zicht op het water en maakt een rustige indruk.
• Twee bestaande dolomietpaden aan de kant van de Vesten en leilinden worden graspaden: Er was meer waterdoorlating nodig. De graspaden zijn beter voor de bomen die errond groeien.
• De zone aan de IJsputbrug vernieuwen en een nieuwe ontmoetingsplaats aan het water creëren: een pluspunt voor elke bezoeker van het park, het dambord en de tafeltjes zijn echt versleten en zijn aan vernieuwing toe. Op dit moment is er een gevaarlijke situatie voor spelende kinderen. Daarnaast zijn de tafeltjes versleten.
Dit biedt geen mooie uitstraling voor de vele toeristen en bezoekers langs de IJsputbrug.
• Kasteel ’t Fraeyhuis in beeld: De gemerkte tegels maken een knipoog naar het verleden. Een mooi gebaar en herinnering naar vroeger.
• Nieuwe zithoek aan het water: er wordt een brug gemaakt aan de nieuwe zithoek. De gracht waar die overloopt zal vrij gemaakt worden zodat er nabijheid aan het water gecreëerd wordt. Het plein zal vlot toegankelijk gemaakt worden voor ouderen. Er zullen ook zeker genoeg banken voorzien worden aan het water. De ontmoetingsplek wordt een rustige plek in het park met sociale controle door zijn open karakter. Er wordt ook een zichtas naar het water gecreëerd vanuit het park
• Meer bebloeming in het park: een bijenvriendelijke plek met veel bloemen. Er komen grote vast en wegneembare bloembakken op vraag van de buurt. Aan de huizen van het Coletijnenhof worden er geen bomen of hoge heesters aangeplant zodat de open ruimte wordt bewaard.
“De paden in het park hebben een belangrijk aandeel in die reacties van de buurt: de vernieuwing van de paden. Het pad dat naar het Coletijnenhof liep in het oorspronkelijk ontwerp, is geschrapt op verzoek van de buurt”, zegt schepen Mercedes Van Volcem.
Er komt een nieuw wandelpad naar het pleintje aan het water. Er wordt ook een brugje in Cortenstaal aangelegd over de gracht richting het plein.
“De wandelpaden in dolomiet dateren uit 1980 en er treden structurele problemen op die we met de stad willen aanpakken. De paden blijven in dolemiet op verzoek van de Stad en de hogere overheid. Ze zijn onderhoudsintensief maar geven een warme uitstraling aan het park. Ik wou geen beton of asfalt in het park. Dolomietpaden zijn er ook in andere mooie parken in de stad en op de Vesten”, zegt schepen Mercedes Van Volcem.
Het vernieuwde Minnewaterpark in beeld
Het park voorziet twee pleintjes in het park
Bij de ingang van het park vanuit de Vesten is er een welkomstpleintje. Als je van de Bargebrug komt, zal je verwelkomd worden met bloemen en zitbanken. Het is een soort ellipsvorm die ook terugkomt bij het pleintje aan het water. Bij dat pleintje aan het water komen ook twee petanquebanen, extra bomen, picknickbanken en nieuw parkmeubilair. Het zicht vanuit het park naar het water wordt geoptimaliseerd.
Groene stoelen en nieuw parkmeubilair rond bomen
Extra straatmeubilair zal uitnodigen om te vertoeven in het park: stoelen, schommelstoelen, picknickbanken, zitelementen en de typische Brugse zwanehalsbanken.
Kushoekje
“Het ontwerp voorziet ook in het verwijderen van een strook heesters, zodat er zicht is op de gracht en dus het water, niet ver van het nieuwe wandelpad en de nieuwe brug die geplaatst zal worden. Uiteraard wordt het kussershoekje in eer behouden. Een plaatsje waar veel koppels hun eerste kus geven. Dat is romantisch erfgoed: dat moeten we koesteren”, zegt schepen Mercedes Van Volcem met een knipoog.
Toegankelijkheid
De trappen in het domein worden voorzien van een anti-sliplaag. Bij regen kunnen de trappen glad liggen en zo voorkomen we ongelukkige vallen en bevorderen we de begaanbaarheid. Dat is zowel de luie brug (1) bij het kussershoekje, de Ijsput- of Bargebrug (2) en de helling (3) in het park.
Burgemeester Dirk De fauw: “Het Minnewater is ook een belangrijk park voor grootse culturele activiteiten zoals het Cactusfestival en Feest in ’t Park die in normale omstandigheden daar al jarenlang plaatsvinden. Daarom hebben we bij de opmaak van het ontwerp veel belang gehecht aan de bereikbaarheid van het park, onder meer voor de hulpdiensten. Daarnaast wordt het merendeel van het straatmeubilair wegneembaar zodat ook de nieuwe pleinen multifunctioneel kunnen worden gebruikt.”
Kasteel Fraeyhuis
Kasteel ‘Fraeyhuis wordt in beeld gebracht in het park. Zo zullen er wandelpaden in merktegels aangelegd worden. Het kasteel werd in 1969 gesloopt. De portierswoning en de leilinden in de tuin bleven bewaard.
Bebloeming
Uit de inspraak bleek duidelijk dat iedereen meer bebloeming in het park wil. “We zullen over het hele park bloembollen planten die voor kleurrijke bloementapijten zullen zorgen in het bloeiseizoen. We zullen ook aan de zijde van het Coletijnenhof en de zijde van het kasteel extra planten plaatsen. Zo wordt het romantische karakter van het park nog meer in de verf gezet”.
Hekjes
Het brugje naar het Coletijnenhof en de verbinding naar de Arsenaalstraat zullen beide een afsluitbaar hek krijgen. Al zullen deze poortjes altijd open blijven: een architecturaal accent dat toegang geeft naar het park. Om veiligheidsreden kunnen ze eventueel worden gesloten.
Start na zomer 2022
De kostprijs van de werkzaamheden wordt geraamd op 662.356,83 euro. Het budget gaat hoofdzakelijk op in het rooien van beplanting, grondwerkzaamheden, de aanleg van paden in dolomietverharding, aanleg van het plein in straatsteenverharding, het leveren en plaatsen van straatmeubilair en groenaanleg en – onderhoud.
Behoudens onvoorziene omstandigheden is de start van de werken voorzien na de zomervakantie 2022.