Noodplanning

Algemeen

Ernstige droogte van 15 maart tot 15 september 2020

Coronavirus

Locaties AED-toestellen

BE-Alert

112 BE app

Algemeen

De noodplanningsambtenaar staat, samen met de hulpdiensten (brandweer, medische, politie, ...) en andere experten en diensten, in voor de preventie van, voorbereiding op, interventie tijdens en nazorg van (grootschalige) noodsituaties op Brugs grondgebied.

Concreet worden voor verschillende risico's en/of noodsenario's preventieve maatregelen getroffen, afspraken gemaakt, plannen opgemaakt, oefeningen georganiseerd, ... tussen en met de verschillende samenwerkingspartners.

Voor meer algemene info klik op deze link

Onderstaand wordt info meegegeven m.b.t. actualiteiten over noodplanning in Brugge en/of eventuele noodsituaties op Brugs grondgebied.

Coronavirus

Alle updates voor Brugge verschijnen voortaan op https://www.brugge.be/coronavirus .

Ernstige droogte (15 maart tot 15 september 2020)

In het Belgisch Staatsblad van 13 juli 2021 is het besluit van de Vlaamse Regering van 2 juli 2021 verschenen waarbij de ernstige droogte die heeft plaatsgevonden van 15 maart tot 15 september 2020 als een ramp wordt beschouwd en waarbij de geografische uitgestrektheid van die ramp wordt afgebakend (Droogte maart-september 2020: schadevergoeding aanvragen | Vlaanderen.be). 

Ook Brugge is opgenomen in de geografische uitgestrektheid van deze ramp. 

Dit betekent dat voor schade, die werd geleden in Brugge naar aanleiding van de droogte van 15 maart tot 15 september 2020, een aanvraag tot tegemoetkoming kan worden ingediend bij het Vlaams Rampenfonds. 

De uiterste datum voor het indienen van de aanvragen tot tegemoetkoming is vastgelegd op 31 oktober 2021.

De aanvragen worden door de schadelijders bij voorkeur ingediend via het e-loket dat het Vlaams Rampenfonds ter beschikking stelt. Dit is de gemakkelijkste manier om een aanvraag tot tegemoetkoming in te dienen. Bovendien is de schadelijder er zeker van dat zijn aanvraag tijdig, correct en volledig werd ingediend.

Indien een schadelijder verkiest de aanvraag tot tegemoetkoming via een schriftelijk formulier in te dienen, dan kunnen de aanvraagformulieren gedownload worden via onze website. De ingevulde formulieren kunnen bezorgd worden aan het Vlaams Rampenfonds via rampenfonds@vlaanderen.be of verzonden worden naar het Departement Kanselarij en Buitenlandse Zaken, Vlaams Rampenfonds, Havenlaan 88 bus 100 te 1000 Brussel.

Bijkomende inlichtingen zijn verkrijgbaar via het nummer 02.553 50 10 of via rampenfonds@vlaanderen.be

Locaties AED-toestellen Brugge

Wie op zoek is naar een AED-toestel in Brugge kan terecht op onderstaande kaart of de lijst van gekende AED-toestellen raadplegen.

Let op: Deze lijst is voorlopig onvolledig: er ontbreken essentiële gegevens (o.a. exacte coördinaten, check of ze er effectief hangen, toegankelijkheid ...) en sommige gegevens zijn niet langer up-to-date. Om die reden vragen we de hulp van de Bruggelingen. Heb je weet van een toestel dat nog niet op onze lijst staat, vul dan dit formulier in zodat wij het nodige kunnen doen om toestel in onze lijst op te nemen.

BE-Alert

Een grote brand, een overstroming of een stroomonderbreking? Bij een noodsituatie op grondgebied Brugge, willen we jou graag snel verwittigen. Daarom kan onze gemeente vanaf nu gebruik maken van BE-Alert, een nieuw systeem dat je - op voorwaarde dat je bent geregistreerd - meteen op de hoogte stelt van een noodsituatie via sms, e-mail of telefoon.

Registreer je nu

Je kan je heel gemakkelijk registreren op www.be-alert.be. Vul het inschrijvingsformulier zo volledig mogelijk in. Schrijf je vandaag nog in! Inschrijven is gratis.

Wat is BE-Alert

BE-Alert is een alarmeringssysteem waarmee de overheid jou verwittigt en de nodige instructies geeft bij een noodsituatie. Dankzij BE-Alert, kan de burgemeester, gouverneur of de Minister van Binnenlandse Zaken een bericht uitsturen naar iedereen waarop de noodsituatie impact heeft. Zo krijgen alle betrokken inwoners snel de nodige aanbevelingen (bv. ramen en deuren sluiten bij een brand). Officiële, correcte informatie, direct van de bron.

BE-Alert gebruikt verschillende kanalen om jou te waarschuwen. Je kan een BE-Alertbericht ontvangen via een sms, een gesproken bericht via een vaste telefoonlijn of een e-mail. BE-Alert heeft voldoende capaciteit om een groot aantal inwoners, via verschillende kanalen tegelijkertijd op de hoogte te stellen.

Laat je waarschuwen, waar je ook bent

Een bericht van BE-Alert kan je op twee manieren ontvangen. Een burgemeester, gouverneur of de Minister van Binnenlandse Zaken kan een alarm verzenden op basis van een adressenlijst. Daarom is het heel belangrijk dat je je inschrijft op Be-Alert. Je kan verschillende adressen en verschillende telefoonnummers registreren. Je woont in Brugge en werkt bv. in Brussel, Antwerpen, … of elders. Registreer beide adressen en je blijft steeds op de hoogte.

Bij een grote noodsituatie, kan er ook een bericht worden uitgestuurd op basis van locatie. Iedereen die fysiek aanwezig is in die zone krijgt dan een sms. Dit systeem is uniek in België. Zo kan je dus ook verwittigd worden als je op weekend bent in de Ardennen, of een uitstap maakt naar de zoo in Antwerpen, de cinema in Gent, …

Nogmaals, registreer je nu om altijd en overal verwittigd te kunnen worden. Inschrijven is volledig gratis.  

Download de app 112 BE

De app 112 BE is een van de mogelijkheden om de noodcentrales te contacteren als je in nood bent en dringend hulp nodig hebt van brandweer, ambulance en/of politie in België.

Het belangrijkste voordeel van deze app is dat je de noodnummers niet moet onthouden en je deze dus ook niet kan vergeten als je in paniek bent. Je klikt gewoon op het icoontje van brandweer, ambulance of politie afhankelijk van welke hulp je nodig hebt.

Daarnaast heeft de app nog als voordeel dat doven, slechthorenden en mensen met een spraakstoornis eenvoudig in de app kunnen aangeven dat zij niet kunnen telefoneren. Zij kunnen dan via berichten met de noodcentrale communiceren.

Download de app nu op je smartphone en registreer je gegevens. Ga hiervoor naar de app store of play store op je smartphone en geef “app 112 BE” in als zoekopdracht.

Voor meer info, kijk op https://www.112.be/nl/app .

Contactinformatie