In onze stad vind je heel wat exotische dieren. Ze zijn ontsnapt uit tuinen of vrijgelaten.
Maar ze kunnen ook meeliften met transporten over het land of op het water. Deze dieren hebben hier geen natuurlijke vijanden en ze planten zich ongeremd voort. Dat bezorgt onze samenleving grote problemen.
Chinese wolhandkrab
Chinese wolhandkrabben eten waterplanten op. De krabben graven tunneltjes in de oevers of dijken en knippen gaten in fuiken en visnetten.
Amerikaanse Rivierkreeft
De Amerikaanse rivierkreeft maakt gaten in onze dijken en taluds en vernietigt waterplanten. Hij eet larven van vissen, libellen en amfibieën.
Waterschildpadden
Verschillende soorten waterschildpadden zijn populair als huisdier. Het zijn huisdieren die veel verzorging nodig hebben. Eigenaars dumpen ze daarom helaas vaak aan een vijver. Vandaag vind je ze in de Brugse waterlopen. Deze schildpadden zijn alleseters en daar zijn onze inheemse waterdieren en -planten het grootste slachtoffer van.
Wasbeer
De Wasbeer is schattig, maar niet onschuldig. Ze kunnen besmet zijn met een spoelworm en drager zijn van hondsdolheid.
Wasberen zijn goede klimmers en roven veel nesten en brengen schade toe aan landbouwgewassen. Wasberen zijn intelligente dieren, ze kunnen inbreken in gebouwen zo zijn kippen zijn niet veilig in een afgesloten hok.
Een Amerikaanse veelvraat
De Amerikaanse stierkikker is een echte veelvraat. Op zijn menu staan inheemse amfibieën, kleine zoogdieren en zelfs vogels. Een volwassen exemplaar weegt gemakkelijk een halve kilogram. Waar hij in onze streken in het wild opduikt, vreet hij in een mum van tijd een waterpartrij leeg.
Zonnebaars
De Zonnebaars leeft van nature in Noord-Amerika. Vis- en aquariumliefhebbers hebben dit mooi gekleurde visje uitgezet in tal van Europese waterlopen. De vis zwemt vandaag in Vlaamse wateren. De zonnebaars is drager van allerlei parasieten en verstoort zo het waterleven.
De EU bant exotische dieren
Sinds 2016 is er een verbod op houden, kweken en verhandelen van de stierkikker, wolhandkrab, wasbeer en rood-geelvangschildpad.
Sinds 2019 is er een verbod op kweken van zonnebaars.
Eigenaren van deze dieren kunnen ze houden tot hun natuurlijke dood, op voorwaarde dat ze in een gepaste kooi gehouden worden, ze zich niet kunnen voortplanten en absoluut niet kunnen ontsnappen.
Het is uitdrukkelijk verboden de dieren in de natuur vrij te laten. Jammer genoeg groeit elk jaar de lijst van schadelijke uitheemse soorten in onze natuur. Wil je meer weten?