Stad Brugge heeft zich de afgelopen maanden op de kaart weten te zetten als Smart City. Er zijn een aantal pilootprojecten lopende, zoals de slimme watermeters die een belangrijke besparing betekenen, de slimme sensoren die de luchtkwaliteit en ook het geluid in kaart brengen of de ontwikkeling van een ‘urban digital twin’, in samenwerking met het vermaarde onderzoekscentrum IMEC, waarbij we een digitale 3D-replica van de stad maken die ons toelaat om de impact van maatregelen, bijvoorbeeld op vlak van mobiliteit, te simuleren.
“De vele Smart City-projecten geven ons ook de mogelijkheid om veel, correcte en vaak ook real-time data te verzamelen. We zullen diverse beschikbare databronnen in Brugge ontsluiten en samenbrengen op één dashboard”, zegt schepen van Smart City Minou Esquenet.
Bij deze Smart City-projecten is het voor Stad Brugge een belangrijk principe om in te zetten op het gebruik van open standaarden en open data. Dat biedt onder meer kansen aan ondernemers en particulieren om vlot met deze data aan de slag te gaan om innovatieve toepassingen te ontwikkelen.
Wereldwijd netwerk van steden
“Door al het geleverde werk zijn we gecontacteerd door de internationale ngo Open & Agile Smart Cities (OASC). Dit is een wereldwijd netwerk van steden met het gezamenlijk doel om de levenskwaliteit van hun inwoners te verbeteren via innovatie en technologie. OASC ijvert om een wereldwijde marktplaats te creëren voor slimme data en diensten afgestemd op de noden van de steden. Na Antwerpen, Gent en Leuven vervoegt Brugge nu als vierde Vlaamse stad het OASC”, zegt schepen Minou Esquenet.
Door het lidmaatschap wordt het gebruik van open standaarden en data in Brugge verder verankerd en werkt Stad Brugge mee aan het wereldwijde platform voor kennisuitwisseling en netwerking rond Smart Cities en Digitale Transformatie. De deelname aan het OASC versterkt de wil van de Stad Brugge om een trendsetter te zijn op vlak van slimme technologische toepassingen. “We willen hard aan de kar trekken om met de hulp van technologie Brugge te laten groeien tot een echte slimme stad, waar het nog aangenamer is om te werken, te wonen en te leven”, aldus schepen Minou Esquenet.