Stad Brugge inspirerend voorbeeld van duurzaam lokaal warmtebeleid

18
feb
2021

Stad Brugge treedt toe tot de coalitie van steden die zich inzetten voor de ontwikkeling en uitvoering van een duurzaam lokaal warmtebeleid. “Onze stad wil hierbij een inspirerend voorbeeld zijn voor andere lokale besturen. We willen ook de Vlaamse overheid stimuleren om de lokale initiatieven voor een ambitieus klimaatneutraal warmtebeleid maximaal te ondersteunen. Het uitdagende doel is om het lokale warmtebeleid tegen 2050 fossielvrij te maken”, zegt schepen van Klimaat en Energie Minou Esquenet.

Om deze doelstelling kracht bij te zetten tekent Stad Brugge het 'Pleidooi voor ambitieus Vlaams warmtebeleid' van Bond Beter Leefmilieu. Met dit pleidooi vraagt Bond Beter Leefmilieu aan de stad Brugge en andere steden en gemeenten die voorop lopen in de ontwikkeling en uitvoering van een duurzaam lokaal warmtebeleid om als inspirerend voorbeeld te dienen en het warmtebeleid onder de publieke aandacht te brengen.

Warmtenet in de binnenstad bestuderen

Schepen Minou Esquenet: “Als Stad nemen we onze voortrekkersrol ten volle op. We werken aan een ambitieus klimaatplan om tegen 2050 een klimaatneutrale stad te zijn. Een van de belangrijke elementen hierin wordt het duurzaam verwarmen. Zo bestuderen we momenteel de haalbaarheid van een warmtenet in de binnenstad voor een aantal stadsgebouwen met een grote warmtevraag  die vaak moeilijk energiezuinig te maken zijn.

Verschillende warmtebronnen werden hierbij gedetecteerd. Zo ook de verbrandingsoven van IVBO die al meer dan 35 jaar een warmtenet voedt op het Brugs grondgebied. Dit warmtenet is aan vernieuwing toe. Stad Brugge wil van deze vernieuwing gebruikmaken om het warmtenet ook uit te breiden. In onze mooie historische stad moeten we voorzichtig omgaan met het stadsweefsel. We kunnen we dus niet overal heel diep energetisch gaan renoveren. Een warmtenet met restwarmte van IVBO kan hier een oplossing bieden.”

Daarnaast ontwikkelt de Stad ook een warmtezoneringsplan. Dit is een plan dat de richting aangeeft voor elke wijk van onze stad om fossielvrij te worden tegen 2050.

Buurtkracht

Een andere actie die zeer inspirerend kan werken voor andere besturen is 'Buurtkracht'. Dit project neemt Bruggelingen in Brugse wijken op sleeptouw en overtuigt hen van de nood aan energetische renovatie. De inwoners worden hierbij zo veel als mogelijk ontzorgd in hun zoektocht naar de optimale renovaties. Zo kan ook de snelheid van energiezuinig renoveren sterk verhogen.

“Enkel door samen te werken kunnen we de energietransitie waar maken. Deze samenwerking moet in alle richtingen aanwezig zijn: tussen het bestuur en onze inwoners, samen met kenniscentra en -organisaties en tussen de verschillende bestuursniveaus.

Samenwerking is de sleutel om onze ambities waar te maken. Ik ben blij dat onze acties om de CO2-uitstoot te verminderen in Brugge tot inspiratie kan dienen voor anderen”, aldus schepen Minou Esquenet.

Shifft