In het Brugs Beleidsprogramma wordt een duidelijke keuze gemaakt voor een toegankelijke stad. Iedere inwoner en bezoeker moet gelijkwaardig en onafhankelijk toegang hebben tot de gebouwen, publieke ruimte, dienstverlening en communicatie van de stad. Iedereen kan er comfortabel, kwaliteitsvol en tot op hoge leeftijd wonen, leren, werken, dagelijkse activiteiten uitvoeren, zich verplaatsen en ontspannen.
“Alle inwoners en bezoekers moeten met andere woorden gelijke kansen krijgen om deel te nemen aan het maatschappelijk leven”, zegt schepen van Welzijn Martine Matthys. “Toegankelijkheid speelt hierin een bepalende rol. Kan iedereen makkelijk binnen of buiten, ook als je geen trappen kan nemen? Kan iedereen er geraken, zonder drempels of omwegen? Begrijpt iedereen alle informatie? Kan iedereen deelnemen of doen wat ze van plan waren?”
Met de aanwerving van een toegankelijkheidsambtenaar in het voorjaar, toonde Brugge al de nodige ambitie op vlak van toegankelijkheid. Brugge was een van de eerste steden in Vlaanderen die deze functie in het leven riep.
Structurele aanpak van toegankelijkheid
Burgemeester Dirk De fauw: “Vandaag ondertekent Brugge het charter ‘Naar een toegankelijke gemeente’ van Inter. Inter is het Vlaamse expertisecentrum rond toegankelijkheid en universal design (ontwerpen voor iedereen). Het charter stelt een structurele aanpak van toegankelijkheid voorop. Toegankelijkheid wordt met andere woorden bewust en doordacht ingebed in het dagelijks beleid en de werking van de gemeente.”
Door dit charter te ondertekenen, verbindt Stad Brugge zich ertoe om een toegankelijkheidsbeleid op te stellen samen met betrokken inwoners en adviesraden. “We nemen hierbij toegankelijkheid structureel mee op, vanaf stap één. We engageren ons om gebouwen, producten en publieke ruimte te ontwerpen voor een zo divers mogelijke groep gebruikers (Universal Design).
En we doen dit samen met ervaringsdeskundigen, adviesraden en externe partners, met ondersteuning van Inter. We communiceren regelmatig met de inwoners van onze stad over de vooruitgang die we boeken op weg ‘naar een toegankelijke stad’”, aldus schepen Martine Matthys.
Dit charter wordt ondertekend in aanwezigheid van burgemeester Dirk De fauw, schepen van Welzijn Martine Matthys, voorzitter van de Stedelijke Raad voor Personen met een Handicap Lieve Dossche, voorzitter van de Seniorenadviesraad Jan Vandecasteele en algemeen directeur van Inter Agentschap Toegankelijk Vlaanderen Wendy Metten.