In onze stad wonen Bruggelingen uit meer dan 150 herkomstlanden. Onze gemeenschap is dus een bonte mengelmoes van mensen uit alle uithoeken van de wereld. En waar je woont, daar beleef je ook de grote scharniermomenten in je leven.
De dood van een geliefde hoort zeker thuis in dit rijtje van speciale gebeurtenissen. Zo’n moment gaat vaak gepaard met specifieke handelingen en gebruiken. We noemen dit afscheidsrituelen. Deze zijn deels persoonlijk gekozen en deels gevormd door de levensfilosofie die je hebt. Komt er voor jou nog iets na de dood? Ben je gelovig? Volg je bepaalde voorschriften of tradities?
De brochure Tijd voor afscheid en de gelijknamige fototentoonstelling laten je proeven van verschillende tradities binnen Brugge.
Fotograaf Joost Goethals ging op bezoek bij de diverse gemeenschappen en maakte hen zichtbaar, herkenbaar en concreet aanspreekbaar. Via portretten en verhalen krijgen de vele levensbeschouwingen binnen onze stad letterlijk en figuurlijk een gezicht.
Nieuwsgierig naar de mensen, de verhalen en de tradities?
Download de brochure, of vraag je gratis exempla(a)r(en) aan via diversiteitsdienst@brugge.be.
De brochure is ook beschikbaar op onderstaande locaties. Let op, de openingsuren van enkele organisaties zijn misschien gewijzigd ikv de coronamaatregelen!
- Huis van de Bruggeling - Frank van Ackerpromenade 2 - 8000 Brugge
- Diversiteit Brugge - Hoogstraat 9 - 8000 Brugge
- Erfgoedcel Brugge - Komvest 45 - 8000 Brugge
- Openbare Bibliotheek Brugge - Kuipersstraat 3 - 8000 Brugge
- Flankerend Onderwijsbeleid - Hoogstraat 9 - 8000 Brugge
- Centrale Begraafplaats - Kleine Kerkhofstraat 60 - 8310 Brugge
- FMDO - Stalijzerstraat 19 – 8000 Brugge
- Vormingplus regio Brugge - Sint-Pieterskerklaan 5 – 8000 Brugge
- Huis van de Mens - Hauwerstraat 3C – 8000 Brugge
‘Tijd voor afscheid’ is een project van Diversiteit Brugge en de Erfgoedcel van de Stad Brugge, FMDO, Vormingplus regio Brugge, Stedelijke Academie Brugge en huisvandeMens.
Het is geïnspireerd door ‘Afscheidsrituelen hier en elders. De dood in verschillende culturen’, een initiatief van Vormingplus Oostende-Westhoek en SamenDivers met de steun van Stad Oostende.