Wat te doen als je een vleermuis in huis vindt?
Vind je een vleermuis, neem ze dan met een handschoen aan voorzichtig op of zet er een potje over waaronder je vervolgens een dun karton schuift waarmee je het diertje in het potje schept. Volwassen dieren kunnen op een veilige plek (op een koele, donkere plek buiten het bereik van de kat) gewoon buiten worden gezet.
Jonge (nog zogende) dieren worden zo mogelijk best teruggezet of naar een Opvangcentrum voor Vogels en Wilde Dieren (VOC) gebracht. De VOC’s die voor Brugge het dichtst zijn, zijn die van Oostende en van Beernem.
Om een rondfladderend dier buiten te krijgen, kun je het beste het raam openzetten.
Sluit nooit de toegang tot een verblijfplaats af zolang je geen zekerheid hebt dat alle dieren weg zijn. Wanneer 's avonds de vleermuizen uitgevlogen zijn om op jacht te gaan, betekent dit nog niet dat er geen jongen zijn achtergebleven.
Kijk daarom verschillende avonden na elkaar of er geen vleermuizen (meer) uit je huis vliegen. Doe dat bij voorkeur bij goed weer, want vleermuizen komen niet graag naar buiten met slecht weer. Als je drie dagen na mekaar geen dieren naar buiten ziet komen, maak je de invliegopening toe meteen na de laatste telling (’s avonds dus).
Wat te doen als je in de winter slapende vleermuizen op zolder, in de kelder of een andere koele plek aan je huis vindt?
Vleermuizen doen in de winter een winterslaap. Een aantal vleermuissoorten verstoppen zich daarbij in woningen. Afhankelijk van de buitentemperatuur zoeken ze verschillende ruimten op en verhuizen ze tussen meerdere gebouwen. Vleermuizen zijn daarom slechts tijdelijk in een woning aanwezig.
Je hoeft geen schrik hebben voor schade door vleermuizen: ze knagen niet en maken niets kapot. De uitwerpselen zijn altijd droog en daardoor met borstel en vuilblik gemakkelijk op te ruimen. Je kan de uitwerpselen zo nodig opvangen door een plasticfolie onder de mestplek te leggen of door enkele centimeters onder de in-/uitgang van het verblijf een "mestplankje" te plaatsen.
De vleermuizen in winterslaap wegjagen is niet toegelaten. Vergeet niet dat de vleermuis een beschermde diersoort is die je niet mag doden, verstoren of schade toebrengen. De bescherming geldt evenzeer voor alle verblijfplaatsen van vleermuizen. Als de dieren uit hun winterslaap zijn, en geen enkel dier achtergebleven is, kun je de toegang afsluiten en op die manier vermijden dat de dieren een volgende winter terug komen.
Wat te doen als je in zomer een groep vleermuizen op zolder vindt?
In de zomer komen de vrouwtjes samen om gezamenlijk hun jongen te krijgen. Dit zijn de kraamkolonies. Niettegenstaande vleermuizen niemand kwaad doen, kan een kraamkolonie zorgen voor geluiden waarvan je verlost wilt geraken. Vooral het geluid van rondkruipende dieren kan hinderlijk zijn, maar is doorgaans van tijdelijke aard. De dieren zijn beschermd, en mag je niet weghalen. Daarom vraagt de oplossing voor dit probleem begrip en geduld. De dieren vertrekken als de jongen groot genoeg zijn. Als je zeker bent dat de dieren weg zijn, kan je de ruimte voor vleermuizen ontoegankelijk te maken.
Meldpunt vleermuizen
Voor problemen met vleermuizen kan je gratis terecht bij de Vlaamse infolijn 1700 of op de website van het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB). Staat de gezochte informatie niet op de ANB-website, dan kan u het vleermuizenmeldpunt of de Zoogdierenwerkgroep van Natuurpunt contacteren.
Meer info vind je ook op http://www.zoogdierenwerkgroep.be/sites/default/files/zwg/Vleermuizen_in_huis.pdf
Vleermuizen nuttige dieren
Om meer begrip te hebben voor de beschermende maatregelen voor vleermuizen, is het goed te beseffen dat deze dieren bijzonder nuttig zijn. Zo vangt een Gewone dwergvleermuis wel 300 muggen per nacht. In Vlaanderen leven momenteel 17 soorten vleermuizen en daarvan zijn 10 soorten ernstig bedreigd.
Contactinformatie
-
Huis van de Bruggeling (op afspraak) Openbaar domein
Frank Van Ackerpromenade 2 (Stationsplein) 8000 Brugge