Wozik maakt blinde personen wegwijs in openbare gebouwen

16
dec
2020

Stad Brugge wil ook mensen met een handicap de nodige ondersteuning bieden om zich te kunnen oriënteren en zelfstandiger te verplaatsen in de stad en de stadsgebouwen.

De Brugse Bvba Afeelit biedt hier een brede oplossing. Zij kwamen hun idee pitchen en gaven de toepassing de naam "Wozik?" - "Waar ben ik?" in het Brugs dialect. Voor het logo kozen zij voor een zwaan als typisch Brugs symbool.

“Hiermee kaapt onze stad een primeur weg voor toegankelijke informatieverschaffing”, zegt schepen van Welzijn Martine Matthys. “De bakentjes van Wozik zijn klein en onopvallend. Ze kunnen ingezet worden in gebouwen, bij stadsevenementen en manifestaties. Bij de ontwikkeling van de app is speciaal rekening gehouden met de toegankelijkheidsfuncties van de iPhone, zoals Voice-over, Zoom en Schakelbediening. Zo kunnen blinde personen de app gebruiken in combinatie met oortjes, zonder andere bezoekers te storen tijdens hun voorstelling.”

Kleine bakentjes in combinatie met een app

De Stad werkte in 2018 samen met Sensotec een pilootproject uit rond geluidsbakens voor mensen met een visuele beperking. Deze bakens bevinden zich aan de achterkant van het station en op ‘t Zand. Deze bakens zijn uiterst geschikt om buiten te plaatsen, maar minder ideaal om binnenshuis te gebruiken wegens hun grootte en audio.

Frank Vandeweghe (Afeelit): “Het systeem Wozik bestaat uit een aantal kleine bakentjes in combinatie met een app op de smartphone van de gebruiker. De bakentjes kunnen eenvoudig worden bevestigd. Ze kunnen zowel binnenshuis gebruikt worden als buiten in weer en wind. De app op je smartphone geeft de informatie weer die door de bakentjes wordt getriggerd.”

Burgemeester Dirk De fauw: “Via het proefproject Wozik willen we nagaan of door het installeren van (mobiele) bakens in openbare gebouwen, gekoppeld aan een app op de smartphone van de bezoeker, het zelfstandig verplaatsen en oriënteren in openbare gebouwen van de Stad (en dus ook de toegankelijkheid) voor personen met een beperking kan verhogen.”

Audioscriptie of ondertiteling

Voor het pilootproject in de Stadsschouwburg krijgt de gebruiker van de app gerichte informatie zoals de locatie van toiletten, de aanwezigheid van trappen, de locatie van de vestiaire

Naast de toepassing voor blinden en slechtzienden kan de app uitgebreid worden naar andere doelgroepen en meer informatie verschaffen (uren De Lijn en NMBS meedelen, info brandveiligheid, programma Stadsschouwburg, info over het optreden, …).

Naar de toekomst toe wordt gedacht om audiodescriptie te voorzien voor de slechtziende bezoeker of ondertiteling voor de bezoeker met auditieve beperking. Ook veel senioren zullen zich gesteund voelen met deze toegankelijke informatie, zonder ingewikkeld zoekwerk.

De mogelijkheden van Wozik zijn ook voor de toeristische sector zeer interessant. Denk maar aan musea of stadswandelingen waar, zowel binnen als buiten, aan de hand van Wozik extra toeristische informatie kan verschaft worden van de bezienswaardigheden (schildererijen, beelden, etc.)

Het proefproject wordt uitgevoerd voor een periode van zes maanden en vindt plaats in de Stadsschouwburg. Daarna wordt het project geëvalueerd. De start van het proefproject is gepland in het voorjaar van 2021.