Aziatische hoornaar

Inleiding: invasieve soorten?

Onze natuur wordt door menselijk toedoen constant geconfronteerd met nieuwkomers. Nieuwe planten- en dierensoorten komen onze regio binnen als tuin- en sierplant of liften mee met transport. Heel vaak overleven deze nieuwkomers hier niet. Anderen overleven zonder voor problemen te zorgen. Maar helaas is er een gedeelte van deze uitheemse planten- en dierensoorten die zich hier vestigen en door hun sterke groeikracht, door hun grote impact op andere soorten, omdat ze hun omgeving ongunstig wijzigen of omdat ze op een andere manier dominant worden, voor schade zorgen. Dan spreken we over invasieve uitheemse soorten.

Aziatische hoornaar?

De Aziatische hoornaar liftte toevallig mee uit Azië en vestigde zich in 2004 in Zuid-Frankrijk. In 2017 was er de eerste melding in België. Ondertussen is de soort in gans Vlaanderen. De Aziatische hoornaar jaagt in groep op honingbijen. Honingbijen hebben voorlopig weinig verweer tegen deze nieuwe belager. Als er minder honingbijen te vinden zijn, vallen ze ook andere nuttige insecten aan.

De zeer agressieve en schadelijke Aziatische hoornaar lijkt op de inheemse en ongevaarlijke inheemse hoornaar.

De belangrijkste verschillen zijn de kleuren. De inheemse is roodbruin met geel - de Aziatische zwart en geel.

Figuur: vespawatch.be


Figuur: vespawatch.be

 

Meer informatie vindt u op vespawatch.be

Wat doe je als je een vermoeden hebt van Aziatische hoornaar?

Als er een vermoeden is van Aziatische hoornaar, neem je best de volgende stappen:

1. Trek foto’s van het dier en noteer de locatie, datum en uur. De foto is essentieel voor latere bestrijding. Kan je niet op tijd een foto trekken, houd dan dezelfde plaats de komende dagen in de gaten.

2. Geef de melding zo snel mogelijk door via vespawatch.be. Ga naar Meld observaties 

Experten controleren jouw melding gebruik makend van jouw foto’s. Nadien organiseren zij de zoektocht naar het nest. Nestverdelging is gespecialiseerd werk.

Contactinformatie