Het coronavirus zet niet alleen de medische wereld onder druk, ook onze mentale gezondheid wordt op de proef gesteld. Weet dat je er niet alleen voor staat wanneer je het even niet meer weet. Deze organisaties staan voor je klaar met een luisterend oor.
Stress: een normale reactie op abnormale omstandigheden
Heb je de afgelopen dagen soms last van ...
Dit zijn stress-symptomen!
Deze symptomen zijn een normale reactie op abnormale omstandigheden! Het is normaal dat je je nu zo voelt, dat is ook oké. In normale omstandigheden hebben we een gevoel van controle en voorspelbaarheid. Wanneer dit gevoel wegvalt (zoals nu) kunnen gevoelens van spanning en stress ontstaan en al snel de overhand nemen.
Deze organisaties hebben gratis telefoonnummers. Je kunt zelfs bellen wanneer je geen belkrediet meer hebt en het nummer verschijnt niet op de telefoonfactuur.
Oké, maar wat kan je hieraan doen?
Blijft het moeilijk om je stress onder controle te houden?
Stress wordt vaak uitgelokt door een bepaalde situatie. Daarbij zal de manier waarop je je gedraagt in die situatie, maar ook de manier waarop je naar de situatie kijkt (en de gedachten die hierbij ontstaan) beïnvloeden hoe je je voelt.
Wanneer we stress ervaren kunnen we dus twee dingen doen: Anders denken. Door in te gaan op correcte info en niet-helpende gedachten omtrent de situatie om te zetten in helpende gedachten. Of anders doen! Door te bewegen, te praten en te ontspannen.
Even oefenen op het anders doen?
Ontspannen kan je onder andere doen door rustig in en uit te ademen via de buik. Een hulpmiddel daarbij is het ademhalingvierkant.
Start bij het bolletje linksboven en adem in. Het kan helpen om hierbij de bolletjes van het vierkant te volgen. Hou aan een hoekpunt je adem even vast. Adem nadien uit aan hetzelfde ritme van het inademen en volg opnieuw de bolletjes van het vierkant. Doe dit tot wanneer je ademhaling dieper wordt en je meer ontspannen bent.
Het is belangrijk je eigen tempo te volgen en te doen wat goed voelt. Zorg dat het uitademen steeds gelijk aan of iets langer duurt dan het inademen!
Voel je de nood aan een gesprek met een professionele hulpverlener omdat het je allemaal te veel wordt? Neem dan zeker contact op met één van deze organisaties:
Tele-Onthaal West-Vlaanderen
Heb je nood aan een gesprek, anoniem en gratis? Telefoneer naar het nummer 106 of chat elke avond en op woensdag en zondagnamiddag via www.tele-onthaal.be
Zelfmoordlijn 1813
Bij de Zelfmoordlijn 1813 staat er iemand voor je klaar. Elk gesprek is anoniem en gratis. Je kan de Zelfmoordlijn bereiken via:
- telefoon op het nummer 1813 (iedere dag en op elk moment van de dag)
- Via chat op: www.zelfmoord1813.be (iedere dag tussen 18u30 en 22u).
CAW Noord-West-Vlaanderen - Brugge
Je kan bij het CAW terecht met elke vraag, bezorgdheid of probleem. Dat is altijd en overal gratis. Wanneer je contact opneemt met een van de hulpverleners, hanteren ze volgend stappenplan:
- Wat is je vraag en situatie? Er wordt bekeken of je kortdurende hulp kan krijgen (helpen bij administratie of andere praktische zaken, een aantal gesprekken om een knoop te ontwarren …);
- Indien nodig wijzen ze je de weg naar andere diensten in het CAW of naar andere organisaties om je zo goed mogelijk te helpen. Je kiest steeds waarbij je hulp wil.
CAW Brugge helpt je bij het maken van die keuzes op het gratis nummer 0800 13 500 (je tikt de postcode 8000 in voor Brugge) of op het rechtstreeks nummer 050 66 30 01. Bellen met de medewerkers van het CAW kan elke dag tussen 9 en 17 uur.
Je kan daarnaast ook mailen naar onthaal.brugge@cawnoordwestvlaanderen.be of chatten via www.caw.be (elke dag tussen 13 en 17 uur).
Nu praat ik erover
Misbruik en mishandeling stoppen niet tijdens een opgelegd huisarrest.
Maak je dit zelf mee of is er een vriend of vriendin waar je bezorgd om bent? Surf dan naar www.nupraatikerover.be.
Deze website van het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling zorgt ervoor dat je via chat een melding kan doen, je jouw hart kan luchten, maar je kan ook anoniem vragen stellen of tips vragen hoe jij je hier het best tegen kan beschermen de komende periode.
Familiaal geweld: Hulplijn 1712
Door de coronacrisis valt het openbaar leven in België volledig stil en zijn vele gezinnen noodgedwongen op elkaar aangewezen.
Het gebrek aan dagelijkse structuur, een beperkt(er) sociaal netwerk en sociaal isolement zijn risicofactoren voor familiaal geweld. Tel hierbij de toegenomen angst en stress en je krijgt een gevaarlijke cocktail die kan leiden tot een escalatie van familiaal geweld.
Om die reden ontwikkelde 1712 samen met partners een poster met tips over hoe gezinnen kunnen omgaan met geweld en conflicten.
1712 is een professionele hulplijn voor burgers die een vraag hebben over geweld, misbruik en kindermishandeling. Zowel minderjarigen als volwassenen kunnen er terecht.
1712 is er voor slachtoffers, daders en omstaanders van geweld. De hulplijn is gratis en anoniem. 1712 kun je elke werkdag telefonisch, via e-mail of chat bereiken. Meer info vind je op 1712.be.
telefoonnummers in verschillende talen op waar mensen die geconfronteerd worden met partnergeweld naar kunnen bellen.
Luisterende oren
Op www.luisterendeoren.be/nl/contact staan telefoonnummers in verschillende talen op waar mensen die geconfronteerd worden met partnergeweld naar kunnen bellen.
Andere nuttige hulplijnen in tijden van corona
- Awel (kinderen en jongeren): 102 (of chat via www.awel.be)
- CLB (Centrum voor Leerlingenbegeleiding): www.clbchat.be
- Teleblok (studenten): www.teleblok.be
- Rode Kruis (corona-infonummer): 0800 14 689
Geborgen zorgen
In het project 'Geborgen zorgen' brengen HuisvandeMens Brugge, vzw Missing You, vzw Rouw en verliescafé Vlaanderen (afdeling Brugge), het Heidehuis, OCMW en Stad Brugge hun expertise samen om burgers te informeren hoe ze zelf kunnen omgaan met verlieservaringen of elkaar kunnen ondersteunen in deze coronatijd.
Neem alvast een kijkje op de webpagina van het project.
Contactinformatie
-
Cel lokaal sociaal beleid
Huis van de Bruggeling Frank Van Ackerpromenade 2 8000 Brugge