Tips en steun voor ouders & kinderen

Door de federale maatregelen in de strijd tegen het coronavirus zitten heel wat ouders en kinderen thuis. De crisis roept bij hen niet alleen veel vragen op, ook de maatregelen zelf brengen een pak extra uitdagingen met zich mee. Op deze pagina bundelen we niet alleen nuttige info en tips, maar vind je ook de nodige hulplijnen.

Corona op kindermaat: info en inspiratie

Op jong.brugge.be legt de Brugse Jeugddienst in begrijpelijke taal uit wat corona precies is. Jongeren vinden er ook wat er precies in Brugge gebeurt en ontdekken er heel wat leuke tips om bezig te blijven.

Ook de facebookpagina en instagrampagina van de Jeugddienst zijn absoluut het volgen waard voor jong (en oud).

Loket Kinderopvang Brugge: één aanspreekpunt voor noodopvang

Het Brugse stadsbestuur voorziet een noodopvangregeling tijdens de coronacrisis. Ouders van kinderen tot drie jaar en tussen drie en twaalf jaar die in het bestaande aanbod geen oplossing vinden voor hun specifieke noden, kunnen onder bepaalde voorwaarden aankloppen bij het Loket Kinderopvang. Ook voor twaalf- tot veertienjarige kinderen van ouders met een cruciaal beroep of uit een kwetsbare omgeving werkt de stad een oplossing op maat uit.

Lees meer over noodopvang via het Loket Kinderopvang

Stille studeerlocaties voor studenten

Het stadsbestuur stelt 245 zitplaatsen verdeeld over twee locaties ter beschikking van studenten. In de Stadshallen is er plaats voor 200 studenten. Daarnaast kunnen nog 45 jongeren terecht in The Student Village en fuifzaal Het Cachot in de Hauwerstraat.

Extra aandacht voor familiaal geweld

Nu praat ik erover

Misbruik en mishandeling stoppen niet tijdens een opgelegd huisarrest.
Maak je dit zelf mee of is er een vriend of vriendin waar je bezorgd om bent? Surf dan naar www.nupraatikerover.be.

Deze website van het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling zorgt ervoor dat je via chat een melding kan doen, je jouw hart kan luchten, maar je kan ook anoniem vragen stellen of tips vragen hoe jij je hier het best tegen kan beschermen de komende periode.

Hulplijn 1712

Het gebrek aan dagelijkse structuur, een beperkt(er) sociaal netwerk en sociaal isolement zijn risicofactoren voor familiaal geweld. Tel hierbij de toegenomen angst en stress en je krijgt een gevaarlijke cocktail die kan leiden tot een escalatie van familiaal geweld.

Kamp je zelf met familiale moeilijkheden naar aanleiding van de coronacris? Weet dan dat je terecht kan bij 1712. Dit is een professionele hulplijn voor burgers die een vraag hebben over geweld, misbruik en kindermishandeling. Zowel minderjarigen als volwassenen kunnen er terecht. 1712 is er voor slachtoffers, daders en omstaanders van geweld. De hulplijn is gratis en anoniem. 1712 kun je elke werkdag telefonisch, via e-mail of chat bereiken.

→ Meer info vind je op 1712.be.

Advies en ondersteuning voor ouders

CAW biedt eerste hulp bij lockdown voor ouders met tieners

Hoe overtuig je een tiener om in zijn kot te blijven? Het mooie weer maakt het er niet makkelijker op en dan heb je ook nog het feit dat hun sociaal leven zich veelal buiten het gezin afspeelt.

De coronamaatregelen wegen op iedereen en zeker op jonge gasten die graag vertoeven bij hun vrienden. En dan is het normaal dat je het ook als ouder wat moeilijker krijgt. Weet dat het CAW klaar staat om je te ondersteunen, antwoord te bieden op je vragen, te luisteren naar frustraties en je terug op weg te helpen.

Je kan CAW bereiken via:

Hebben je tieners zelf nood aan een goede babbel? Dan kunnen zij terecht bij het JAC, via

Huis van het Kind

Ook in deze tijden is Huis van het Kind Brugge er voor ouders met vragen over opvoeden, opgroeien en kinderopvang. 

Heb je als ouder nood aan een babbel? Kan je wel wat tips gebruiken om de sfeer erin te houden in tijden van quarantaine? Dan kan je van maandag tot en met vrijdag telefonisch contact opnemen met het Huis van het Kind op het nummer 050 47 55 15. Je kan ook een mailtje sturen naar info@huisvanhetkindbrugge.be.

→ EXTRA: op maandag- en donderdagavond van 20u tot 22u kan je ook ons bellen én chatten! Voor een chatgesprek surf je naar de facebookpagina van Huis van het Kind en klik op ‘Chatbericht sturen’.

Andere nuttige hulplijnen in tijden van Corona

Contactinformatie